Project Description

KEMİK SUYU TOZU ÜRETİMİ

TEKNOLOJİ ÖZETİ

Kemik suyunun kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilen, besleyiciliği, yararlılığı, fonksiyonel özellikleri korunmuş, koruyucu veya katkı maddesi içermeyen kemik suyu tozu ve üretim yöntemi ile ilgilidir.
Kemik suyu tozunda, nem ve su aktivitesinin kontrol altına alınması ve sahip olduğu yığın yoğunluğu sayesinde; paket halinde içerisindeki oksijen oranının azaltılmasına elverişli bir ürün elde edilmekte ve raf ömrü uzun bir ürün ortaya koyulmaktadır.

AVANTAJLARI

  • Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, tüm besleyiciliği, yararlılığı, fonksiyonel ve sağlığı iyileştirici özellikleri korunmuş bir kemik suyu tozu elde etmektir.
  • Konsantre içeriğe/besin içeriğine sahip raf ömrü uzun kemik suyu tozu elde etmektir.
  • Sadece sıcak su katılmasıyla tamamen çözünmesi sağlanan ve bu şekilde çabuk, pratik ve kolay bir şekilde tüketime sunulabilen bir kemik suyu tozu elde etmektir. Kemik suyuna göre daha pratik erişilebilir/kullanılabilir bir ürün elde edilmektedir.
  • Kemik suyuna kıyasla daha küçük hacimli depolarda saklanabilmektedir.
  • Pütürlü bir toz yapıya kıyasla, ince öğütülmüş kemik suyu tozu sıcak suda daha hızlı ve homojen bir şekilde çözünebildiğinden düşük partikül çapı ürün kalitesine de katkı sağlamaktadır.
  • Bulanıklık değerinin düşük olması çözünmeden kalan tozların azlığını ifade etmekte olup tüketici beğenisini ve onların satın alma tercihini olumlu yönde etkilemektedir.
  • İlikli kemikte ve kellede bulunan besleyici, yararlı kollajen proteini, aminoasitler, vitaminler ve minerallerin deforme olmaksızın efektif bir şekilde suya aktarılabilmesini sağlamaktadır.
  • Buluşa konu, kemik suyu tozu üretimi en az %81.96-96.59 ürün verimi ile gerçekleştirilmektir.
  • Kemik suyu tozunda, nem ve su aktivitesi kontrol altına alınmış kemik suyu tozu ile mikroorganizmaların oluşumu ve üremesini engellenmiştir. Bu sayede kemik-kelle ve içeriğindeki tüm yararlı besinler kemik suyu ve sonrasında elde edilen kemik suyu tozuna aktarılabilmiştir.

YÖNTEM

Kasaplık sığırların ilikli kemiklerinden ve kellelerinden elde edilen kemik suyuna tuz ilave edilerek, atmosfer basıncında kaynatma işlemi ile, sahip olduğu briks değerinin 10 katı değere ulaşıncaya kadar konsantre edilmesi, konsantre edilen kemik suyunun, mylar filmi üzerine 0.5-1.0 milimetre (mm) kalınlığında olacak şekilde yayılması, 50-90°C sıcaklıkta kırınım pencereli kurutucuda kurutulması, kurutulan kemik suyunun ince bir toz haline gelene kadar öğütülerek kemik suyu tozu elde edilmesi ile elde edilmektedir.

KULLANIM ALANLARI

Gıda, Kozmetik, ilaç sektörlerinde kullanılabilir niteliktedir.

FİKRİ MÜLKİYET HAKKI

Arş.Gör.Dr. ELİF AYKIN DİNÇER
Arş.Gör.Dr. ELİF AYKIN DİNÇERBuluş Sahibi
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Prof.Dr. AYHAN TOPUZ
Prof.Dr. AYHAN TOPUZBuluş Sahibi
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü