Project Description

GERİ YANSIMA GEOMETRİSİNDE ÇALIŞAN LAZER MEME DİFÜZ OPTİK TOMOGRAFİ CİHAZI

TEKNOLOJİ ÖZETİ

Vücudunda kitle bulunan hastalarda, kitlenin tümör mü yoksa kist veya hamartoma mı olduğunun tespit edilmesini ve kitlenin/tümörün konumunun belirlenmesini sağlayan optik bir cihaz ile ilgilidir. Buluş konusu optik cihaz; özellikle memedeki kitlenin tümör mü yoksa, kist veya hamartoma mı olduğunun tespit edilmesi ve tümörün konumunun belirlenmesi için geliştirilen bir lazer difüz optik tomografi (LDOT) cihazıdır.

AVANTAJLARI

  • Vücudunda kitle bulunan hastalarda, kitlenin tümör mü yoksa kist veya hamartoma mı olduğunun tespit edilmesini ve kitlenin/tümörün konumunun belirlenmesini sağlar.
  • Oluşturulan dokunun 3D görüntüleri uzaysal çözünürlükte yüksek olmaktadır.
  • Kompakt ve kullanımı kolay bir cihazdır ve kullanımı esnasında hastaya bir rahatsızlık vermemektedir.
  • Objektif kritere bağlı olarak teşhis koyabilmektedir.

YÖNTEM

Buluş konusu optik cihazda bir lazer kaynağından birden fazla fiber optik kablo ilgili dokuya lazer gönderilmekte; lazer, dokunun içinde difüzyon ile yayılmakta, aynı yüzeyden geri dönen lazer birden fazla dedektör fiber tarafından toplanmakta ve fotodiyotlar ile şiddetleri ölçülmektedir. Ölçülen ışık şiddetleri geriçatım algoritmasında kullanılarak dokunun ilgili bölgesinin tomografik görüntüsü kan dağılımına bağlı olarak oluşturulmaktadır. Cihaz; özellikle meme tümörlerinin teşhisi için kullanılmaktadır.Sunucu ilk olarak boş servis otobüsü ile ilk gelen görüntüyü daha sonra da sürekli olarak bir önceki görüntü ile bir sonrakini işleyerek karşılaştırmaktadır. Sistem yaklaşık olarak 1 saat boyunca görüntü alma ve işleme gerçekleştirmektedir. Bu takip süresi kullanıcı tarafından değiştirilebilmektedir.

KULLANIM ALANLARI

Sağlık, Medikal teknolojiler

FİKRİ MÜLKİYET HAKKI

Prof. Dr. MURAT CANPOLAT
Prof. Dr. MURAT CANPOLATBuluş Sahibi
Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Biyofizik Anabilim Dalı